Nicio masina parcata neregulamentar nu mai poate fi ridicata momentan

 

Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabila nu mai pot fi ridicate de autoritati, dupa ce o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justititie, publicata miercuri in Monitorul Oficial.

 

 

Nicio masina parcata neregulamentar nu mai poate fi ridicata momentan. Toate hotararile locale care dispun astfel de masuri, lovite de nulitate

Autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabila nu mai pot fi ridicate de autoritati, dupa ce o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justititie, publicata miercuri in Monitorul Oficial, stabileste ca procedurile de ridicare a autovehiculelor in cazul in care sunt parcate neregulamentar nu pot fi reglementate prin hotarari ale consiliilor locale, asa cum se intampla pana acum. Practic, prin decizia ICCJ, toate hotararile emise de autoritatile locale in acest scop sunt lovite de nulitate.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 9/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 526 din 15 iulie 2015 si devine obligatorie de la data publicarii.

Prin acest document, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) stabileste ca procedura de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale.

Judecatorii ICCJ explica, in motivarea deciziei, ca autoritatile administratiei publice locale nu au competenta de reglementare in ceea ce priveste procedura de urmat in cazul autovehiculelor parcate neregulamentar si ca aceasta chestiune poate fi reglementata numai de Guvern.

“Ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, ca masura tehnico-administrativa, accesorie unei fapte sanctionate contraventional referitoare la nerespectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, inteleasa ca masura de restabilire a ordinii publice, apartine unei competente partajate a autoritatilor administratiei publice locale, ceea ce presupune ca atributiile de reglementare apartin autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, in concret, a masurii, autoritatii administratiei publice locale”, se arata in decizia ICCJ nr. 9/2015.

Potrivit documentului, “(…) autoritatea administrativa publica locala nu a fost abilitata de legiuitor de a reglementa o procedura efectiva pentru punerea in aplicare a masurii tehnico-administrative privind ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila. Cu atat mai mult, autoritatile administratiei publice locale nu pot reglementa sanctiuni complementare”.

Inalta Curte mai precizeaza in decizia publicata miercuri ca toate hotararile consiliilor locale prin care sunt stabilite proceduri de ridicare a masinilor parcate neregulamentar sunt lovite de nulitate, din moment ce actele administrative respective sunt emise in afara competentelor pe care le au autoritatile administratiilor publice locale.

Masinile parcate neregulamentar nu pot fi momentan ridicate pentru ca lipsesc reglementarile care sa permita acest lucru

Odata cu decizia ICCJ nr. 9/2015, care devine obligatorie si trebuie aplicata din momentul publicarii in Monitorul Oficial, autovehiculele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate de pe carosabil de catre autoritatile locale deoarece nu mai exista cadrul legal care sa permita o asemenea masura.

Desi Codul rutier contine precizari referitoare la posibilitatea de a ridica masinile parcate neregulamentar, acestea nu sunt detaliate si explicitate printr-un regulament, asa cum impune legislatia.

Mai exact, in OUG nr. 195/2002 privind Codul rutier se mentioneaza:

Art. 64. - (1) Politia rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila. Ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz.

Art. 97. - (1) In cazurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, politistul rutier dispune si una din urmatoarele masuri tehnico-administrative: [...]
d) ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. [...]
(6) Procedura aplicarii masurilor tehnico-administrative se stabileste prin regulament."

Regulamentul la care se face referire in Codul rutier nu exista momentan, astfel ca, lipsind o baza legala, primariile nu au dreptul sa ridice autovehiculele oprite sau stationate neregulamentar pe partea carosabila.

Interpretarea noastra este sustinuta si de avocatul Andrei Grigoriu care a explicat, la solicitarea noastra:

“Decizia ICCJ nr. 9/2015 nu spune ca masinile nu pot fi ridicate, ci ca aceste sanctiuni se pot da in baza unui Regulament - eventual adoptat de Guvern, nu dupa bunul plac al Consiliilor Locale. Prin urmare, acum neexistand un Regulament, este un vid, o carenta care poate face inaplicabila sanctiunea, dar pentru moment. Un Regulament poate fi dat, sa zicem, intr-o luna”.

“Practic, ce s-a rezolvat este natura discretionara a ridicarilor auto, dupa bunul plac al Primariilor”, a aratat avocatul.

 

Sursa: avocatnet.ro